Zelf zeep maken

Zelf zeep maken? Niet moeilijk, voordelig, creatief en nuttig. De mogelijkheden zijn eindeloos en zeep maken is geschikt voor jong en oud. Hieronder de basis eenvoudig uitgelegd!

Waarom zelf zeep maken?

Er zijn verschillende redenen om zelf zeep te maken in plaats van deze te kopen:

  • Maak het persoonlijk
    Zelf zeep maken geeft je controle over de ingrediënten en kun je het recept aanpassen aan je eigen specifieke behoeften of voorkeuren. Zo kun je ervoor kiezen om bepaalde ingrediënten toe te voegen of juist weg te laten om zo een zeep te creëren die is afgestemd op jouw huidtype of voorkeur.
  • Bespaar geld
    Zelf zeep maken kan goedkoper zijn, vooral als je ingrediënten in bulk koopt. Kies voor hoogwaardige ingrediënten in plaats te betalen voor een merknaam.
  • Denk duurzaam
    Door je eigen zeep te maken, kun je milieuvriendelijke ingrediënten gebruiken en verpakkingsafval verminderen. Geen microplastics, overbodige wegwerpverpakkingen en grondstoffen op aardoliebasis meer!
  • Wees creatief
    Zeep maken is leuke en creatieve activiteit waarmee je kunt experimenteren met verschillende ingrediënten en technieken. Denk aan zeep in verschillend gekleurde laagjes, zeep met droogbloemen, zeep in verschillende vormen, zelfs zeep met een foto of afbeelding erin is mogelijk. Ook kinderen kunnen enthousiast aan de slag met het maken van zeep. En je maakt iets dat zowel praktisch als mooi is.
  • Ga voor kwaliteit
    Met zelf zeep maken heb je volledige controle over de kwaliteit van het eindproduct. Zo weet je zeker dat de zeep vrij is van schadelijke toevoegingen of chemicaliën.

Welke soorten zeep zijn er?

Afbeelding zeepsoorten

Er zijn verschillende soorten zeep, ieder met unieke eigenschappen en een specifiek soort gebruik. Hieronder een selectie:

  • Vaste zeep: zoals een blok handzeep, wordt gemaakt door verzeping van oliën of vetten met een loog, zoals natriumhydrixode of kaliumhydroxide. Een bekend voorbeeld is Aleppozeep, gemaakt van olijfolie en laurierbesolie. Vanwege de risico's en productietijd is het af te raden om met kinderen op deze manier zelf zeep te maken. Er zijn echter nog genoeg andere opties!
  • Gietzeep: Gietzeep is een zeepbasis die al verzeept is. Het heeft vaak de vorm van een groot neutraal halffabrikaat zeepblok, dat eenvoudig gesmolten kan worden om het verder te kunnen verwerken en gieten in elke gewenste vorm. Dit is de meest eenvoudige manier om zelf zeep te maken.
  • Vloeibare zeep: zoals shampoo, conditioner, douchegel, handzeep en afwasmiddel. ook voor deze producten is het mogelijk om zelf zeep te maken.

 


Hoe maak je vaste zeep?


Afbeelding zelf zeep maken

Er twee technieken om vaste zeep te maken: via Cold Process (CP) of Hot Process (HP).

Bij beide methoden maak je vanaf nul zeep met behulp van olie, water en loog. Cold process verwijst naar het feit dat er geen warmtebron nodig is om de zeep te maken; in plaats daarvan genereert de chemische reactie tussen de loog en de olie warmte terwijl de zeep uithardt. Dat kan 6 tot 8 weken duren en voor die tijd is de zeep nog niet geschikt voor gebruik.

Bij hot process wordt wel warmte toegevoerd om het verzepingsproces te versnellen en na 24 uur is de zelfgemaakte zeep al hard en klaar voor gebruik.

Cold process is meer gangbaar, omdat het meer mogelijkheden biedt en eenvoudiger is om zo zelf zeep te maken. Zo kan je het eenvoudiger bewerken, er verschillende lagen mee maken, de zeep swirlen en makkelijker ingrediënten toevoegen zonder dat het gaat schiften.

Stappenplan Cold Process Zeep maken

  • Verzamel ingrediënten en benodigdheden: dit omvat olie, loog, water, een digitale weegschaal, een thermometer, veiligheidsmaterialen (zoals handschoenen en bril) en een mal voor de zeep.
  • Meet ingrediënten af: Weeg de olie en loog af volgens het recept, en zorg ervoor dat je nauwkeurig meet om een ​​goede verzeping te garanderen (het proces waarbij loog en olie samen zeep vormen).
  • Meng en verhit ingrediënten: verwarm de oliën tot een specifieke temperatuur en voeg langzaam de loog en het water toe aan de oliën, al roerend om te mengen. Hierdoor wordt het mengsel dikker en begint het verzepingsproces.
  • Voeg kleur en geur toe: Zodra de zeep "trace" heeft bereikt (een toestand waarin het mengsel dik en geëmulgeerd is), kun je geurstoffen, kleurstoffen en andere additieven toevoegen.
  • Giet in een vorm: Giet de zeep in een (cake)vorm en dek deze af om hem warm te houden tijdens het uitharden gedurende de volgende 24-48 uur.
  • Snijden en uitharden: Zodra de zeep is uitgehard, haal je hem uit de vorm en snijd je hem in repen. Laat de zeepblokken meerdere weken uitharden. Gedurende deze tijd kan het loog nog reageren met de additieven en daarom kan de zeep onbedoeld van kleur of geur veranderen.

Stappenplan Hot Process Zeep maken

Bij Hot process volg je ook bovenstaan stappenplan, maar kook je de zeep ook enkele uren onder regelmatig roeren, totdat deze volledig is verzeept en geen overtollig loog meer bevat. Het heeft dan een dikke, puddingachtige consistentie. Pas daarna voeg je additieven als kleur en etherische olie toe en laat je het afkoelen. Wanneer de zeep hard geworden is kun je het gebruiken. Via hot process zelf zeep maken kost meer werk, maar is sneller klaar en kan worden toegepast bij gebruik van ingrediënten die niet goed tegen loog kunnen.

Basistermen bij zeepmaken

  • Verzeping: de chemische reactie die optreedt wanneer olie- en loogmoleculen nieuwe zeepmoleculen creëren.
  • Trace: Betekent dat loog en vetten goed gemixt zijn. De zelfgemaakte zeep is klaar om eventuele toevoegingen bij te voegen en om in de mal te gieten. Je weet dat je trace hebt bereikt als je mengsel iets dikker wordt en het een spoor achterlaat als je er iets (bijvoorbeeld een lepel) doorheen laat gaan. Zodra je een trace hebt bereikt, kun je de geurolie en andere ingrediënten toevoegen. Meng daarna nog even goed door.
  • Emulgeren: wanneer de oliën en de loogoplossing met elkaar vermengd zijn en niet van elkaar scheiden. De termen emulgeren en traceren worden vaak door elkaar gebruikt.
  • Superfat: Houdt in dat je meer vetten (oliën) aan je mengsel toevoegt, dan door het loog kan worden omgezet. Hiermee bereik je twee dingen: ten eerste verzeker je je ervan dat alle loog is omgezet en er dus geen loog meer in je zelfgemaakte zeep zit. En ten tweede maak je op die manier een heel huidvriendelijke (zachte, verzorgende) zeep die je huid dus extra voedt. De meeste recepten gaan uit van 3% tot 8% superfatting.

Hoe maak je zeep met gietzeep?

Afbeelding

Gietzeep is een zeepbasis die al verzeept is en biedt een goed startpunt voor zowel volwassenen als kinderen. Zelf zeep maken met gietzeep is namelijk heel eenvoudig. Gietzeep heeft vaak de vorm van een groot neutraal halffabricaat zeepblok, dat eenvoudig gesmolten kan worden om het verder te kunnen verwerken en gieten in elke gewenste vorm. Eerst moet het in kleinere blokjes worden gesneden. Vervolgens kun je het smelten. Als het vloeibaar is kunnen er kleur- en geurstof, glitters en werkzame stoffen aan worden toegevoegd. De zeep kan vervolgens in verschillend gekleurde lagen in een zeepmal gegoten worden en is geschikt om eenvoudige tot complexe zeepvormen en creaties van zeep mee te maken. Afkoelen kost een half uurtje tot enkele uren, afhankelijk van de grootte en omgevingstemperatuur, maar daarna is het meteen te gebruiken. Gietzeep kan "zweten" als het aan vocht wordt blootgesteld. De zelfgemaakte zeep wordt dan plakkerig of lijkt kleine zweetdruppeltjes op het oppervlak krijgen. Dat komt omdat de glycerine in de zeep op den duur vocht aantrekt. Dat heeft geen invloed op de werking, maar is cosmetisch minder aantrekkelijk. Leg het op een droge plek of verpak het in huishoudfolie om het langdurig te kunnen bewaren. Gietzeep is vanwege de glycerine van nature zacht voor de huid. Er zijn verschillende soorten gietzeep:

  • Witte gietzeep: voor het zelf maken van zeep in pastelkleuren. Met deze zeep kan ook in zeep met verschillend gekleurde laagjes gemaakt worden.
  • Transparante gietzeep: voor het zelf zeep maken in heldere kleuren. In deze zeep kan ook een plaatje, voorwerp of eerder gemaakte zeep verwerkt worden.
  • Luxe (natuurlijke) gietzeep met eventueel extra verzorgende ingrediënten zoals sheaboter of geitenmelk.
  • Shampoobarbasis: Een blok zeepbasis speciaal voor het wassen van je haren. Ten opzichte van vloeibare shampoo gaat een vast blok shampoozeep veel langer mee.

Verschillende soorten gietzeep zijn ook met elkaar te combineren door na elkaar verschillende laagjes in de zeepmal te gieten.

Meer weten? Hier vindt je een gratis recept zeep gieten om te downloaden.

Hoe maak je vloeibare zeep, shampoo of douchegel?

Afbeelding zelf zeep maken

Het begint met een vloeibare zeepbasis, ook wel detergent of tenside genaamd. Deze is geconcentreerd en moet verdund worden met water. Ook heeft het geen consistentie (dikte) en moet dikker gemaakt worden om op de hand te blijven liggen. Dit kan met een gelvormer zoals xanthaan. Zeepbasis zoals Natriumlaurylethersulfaat kan ook met zout verdikt worden. Onze educatieve startpakketten om met een hele schoolklas vloeibare zeep te maken bevatten ook deze detergent en zout. Zo leren kinderen over het verdikkingsproces en maken ze ook een zelf gemaakte handzeep of shampoo.

Er zijn verschillende soorten vloeibare zeep om zelf te maken, die afhankelijk van de verdunning, zuurgraad, soort tenside en toevoegingen een ander doel kunnen dienen:

  • Shampoo: speciaal bedoeld voor reinigen van de hoofdhuid en het haar.
  • Conditioner: voor het zacht en kambaar maken van het haar, vaak na gebruik van een shampoo.
  • Douchegel: zeep voor het hele lichaam met huidbevochtigende ingrediënten en oliën.
  • Handzeep: zeep met milde tensiden om de handen te reinigen, geschikt voor regelmatig gebruik.
  • Afwasmiddel: zeep voor het wassen van vuile vaat, met sterk wassende en ontvettende werking.

Net als bij harde zeep is er ook een halffabricaat beschikbaar: Neutrale zeep is zeep die direct gebruikt kan worden voor het wassen van huid en haar, maar geen kleur, geur en toevoegingen bevat. Naar wens kunnen die nog toegevoegd worden.

Pakket zelf zeep maken

Afbeelding zelf zeep maken

Om het nog makkelijker voor u te maken heeft Jojoli Startpakketten ontwikkeld. Met een Jojoli Startpakket kunt u direct aan de slag met zelf zeep maken. Ervaring is niet vereist en voorbereidingstijd is minimaal.

Overzicht van onze Startpakketten:

Klik hier de producten te bekijken


Bestel alles wat je nodig hebt online bij Jojoli!

Bij Jojoli bestel je eenvoudig alle benodigdheden om zeep te maken. Een compleet pakket of losse onderdelen, wat u het beste uitkomt. We kunnen vrijwel alles uit voorraad leveren, ook in grote hoeveelheden en binnen 1-2 werkdagen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    ✓Kwaliteit ✓Service ✓Ervaring sinds 1962 Verbergen