Tensiden

Een tenside ofwel schuimvormer is net als een emulgator een zogenaamde oppervlakte-actieve of grensvlakactieve stof, ook wel surfactant (van surface active agent) genoemd. Het is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen en zowel een ''waterliefhebbend'' (hydrofiel) als een ''vetliefhebbend'' (hydrofoob) deel bevat. Een vloeistof met een tenside heeft dus een verlaagde oppervlaktespanning waardoor het gemakkelijk grote oppervlakken ofwel schuim kan vormen.
Tensiden hebben verschillende eigenschappen zoals wasactiviteit en schuimvermogen. Elke tenside heeft een aantal van deze eigenschappen maar niet in dezelfde intensiteit. Sommige schuimen beter en andere zijn milder voor de huid. Welke eigenschap een tenside bezit is afhankelijk van zijn lading. Hieronder ziet u 4 hoofdgroepen waar tensiden onder verdeeld kunnen worden.

  • Anionische tensiden zijn negatief geladen basistensiden met goede reinigende en schuimvormende eigenschappen. Anionische tensiden kunnen de huid uitdrogen, toevoeging van 3-5% glycerine voorkomt dit. 
  • Kationische tensiden zijn positief geladen en lijken op quats (quaternaire ammoniumverbindingen). Ze maken huid en haar glad en verbeteren de kambaarheid en glans. 
  • Amfotere tensiden zijn (afhankelijk van de pH-waarde) negatief of positief geladen. In een zuur milieu hebben ze kationische eigenschappen en in een alkalisch milieu anionische eigenschappen.
  • Niet-ionische tensiden hebben geen lading. Niet-ionische tensiden zijn zeer mild en zacht voor de huid en werken irritatieverminderend. Ze schuimen zeer goed en worden vaak als co-tenside ingezet.
← Keer terug naar de backoffice    ✓Kwaliteit ✓Service ✓Ervaring sinds 1962 Verbergen