Xanthaan

Artikelnummer: 16008
Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: ca. 1-2 werkdagen

INCI:
Xanthan gum

Herkomst:
Natuurlijk

Gebruik:
Dit product van micro-organismen wordt gebruikt om emulsies extra stabiel te maken (zodat deze minder snel uit elkaar vallen in water en olie) of om cosmetica consistentie (dikte) te geven. Daarnaast vermindert het in emulsies vochtverlies uit de huid en voorkomt het een 'glijeffect' tijdens het aanbrengen. Gels met xanthaangum drogen vrijwel residuvrij op en zijn sterk aan bederf onderhevig. Gebruik daarom een goed conserveermiddel. 
Xanthaan is stabiel over een breed pH bereik (3 tot 11) en bij zout- en alcohol toevoegingen.
Er zijn twee soorten xanthaan verkrijgbaar, wij hebben ervoor gekozen om alleen deze vorm (xanthaan transparant) te verkopen omdat deze vorm het makkelijkste oplost.

Verwerking:
Xanthaan is oplosbaar in zowel koud als warm water. Er ontstaan echter snel klontjes en het duurt vaak een paar uur voordat de uiteindelijke consistentie bereikt is. Er zijn een paar trucjes om dit proces te versnellen.
1) Los op in koud water onder krachtig roeren met behulp van een (staaf)mixer.
2) Los op in heet water en laat kort koken.
3) Dispergeer vooraf in een vloeistof waarin het niet kan verdikken zoals bijvoorbeeld olie, glycerine of alcohol. Voeg daarna pas het water toe onder voortdurend roeren.

Dosering:
0.8-1.0% in shampoo en douchegel,
0.2-0.5% in emulsies (als stabilisator)
1.0-1.5% voor gezichtsgel (in combinatie met een andere gelvormer). *
*Als stabilisator is een percentage van 0.2 voldoende, voor gels is minimaal 1% nodig. Echter geeft alleen xanthaan verwerkt in een gezichtsgel een onaangenaam rubberachtig huidgevoel. Combineer het daarom met een andere gelvormer zoals guargom.

 
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Kwaliteitsproducten - snel geleverd! Verbergen