Korte beschrijving
Met onderstaand recept maakt u ruim 65mL 100% natuurlijke, beschermende én verzorgende crème.
Benodigdheden
- - Bekerglas 50 mL
- - Bekerglas 100 mL
- - Roerstaaf
- - Thermometer
- - Spatel
- - Warmtebron en pan met laagjes heet water
- - Crèmepot of tube (met etiket)
- - Weegschaal of weeglepel
Ingrediënten
Waterfase
- - 40 mL Rozenbloesemwater*
- - 15 druppels conserveringsmiddel Rokonsal
Vetfase
- - 20 mL Plantaardige olie (amandel-, argan- of jojoba-olie)**
- - 5 g Lamecreme emulgator
Optioneel
- - 2 druppels etherische olie. (Niet gebruiken bij een gevoelige huid.)
- - 1 mL Vitamine E (wanneer jojoba-olie gebruikt wordt is vitamine E niet nodig.)
)* Gebruik amandelolie voor de droge gevoelige huid, arganolie voor de normale huid en jojoba-olie voor de vette huid.
)** Rozenbloesemwater heeft een zure pH-waarde en is daarmee zowel pH-huidneutraal als een uitstekende basis voor Rokonsal.
Bereidingswijze
Voer onderstaand stappenplan uit om uw basiscrème te maken.
- Bescherm de tafel tegen grondstoffen.
- Doe de ingrediënten van de vetfase in het grote bekerglas en het Rozenbloesemwater in het kleine bekerglas.
- Zet beide bekerglazen in een pan met warm water (au-bain-marie) en verwarm de inhoud tot maximaal 60-65°C, roer af en toe met de roerstaaf tot de emulgator gesmolten is.
- Haal beide bekerglazen uit de pan. Schenk de waterfase al roerend bij de vetfase. Doe dit bijna druppelsgewijs en onder voortdurend snel roeren met de roerstaaf. Doe altijd de waterfase bij de vetfase, nooit andersom! Klop stevig met de roerstaaf tot alles afgekoeld is en een gelijkmatige emulsie is ontstaan. Het kloppen kan even duren, geef niet te snel op.
- Voeg conserveringsmiddel toe en meng.
- Voeg de etherische olie toe als de rest is afgekoeld (omdat het anders verdampt). Roer totdat alles gemengd is.
- Doe de crème met de spatel in de crèmepot. Vermeld de houdbaarheidsdatum en de ingrediënten op het etiket.
Aandachtspunten
- - Werk nauwkeurig bij het afwegen van de grondstoffen.
- - Werk hygiënisch, dus zorg dat de materialen schoon zijn. Gebruik alcohol om de materialen te ontsmetten. Doe wat alcohol op een keukenpapiertje en wrijf hiermee de materialen in.
- - Bewaar de crème droog en koel.
- - De crème is zonder conserveermiddel beperkt houdbaar (een paar dagen tot een week), met conserveermiddel ongeveer 2 maanden.
- - Wilt u met een grote groep zelf crème maken? Bestel dan het educatieve crèmepakket. Bent u enthousiast en wilt u meer informatie over de vele mogelijkheden die er zijn en een crème maken die past bij uw wensen en huidtype? Bestel dan het “Natuurlijk! crèmepakket”.