Poly Emuls (Polyglyceryl-3 Polyricinoleate)

Artikelnummer: 11208
Beschikbaarheid: Niet op voorraad
Levertijd: Ca. 1 week

INCI: Polyglyceryl-3 polyricinoleate*
CAS nummer: 29894-35-7
HLB-waarde: ca. 4
Type: niet-ionische W/O emulgator
*PEG vrij

Herkomst:
Natuurlijk

Beschrijving:
Polyglyceryl-3 Polyricinoleate ook wel bekend onder de merknaam: Dermofeel PGPR is een kleurloze tot lichtbruine dikvloeibare emulgator. Deze emulgator is zeer huidvriendelijk, niet gevoelig voor oxidatie en geschikt voor zowel koud- als warm geroerde water in olie (W/O) emulsies.

Polyglyceryl-3 Polyricinoleate wordt vooral veel gebruikt om lotions mee te maken, maar in combinatie met een verdikker kunnen er ook crèmes mee gemaakt worden. Omdat Polyglyceryl-3 Polyricinoleate niet gevoelig is voor bederf door oxidatie is het ook goed inzetbaar in zonnebrandproducten.
Crèmes en lotions met Polyglyceryl-3 Polyricinoleate wrijven makkelijk uit op de huid, trekken snel in en zijn sneeuwwit.

Bereidingswijze:
1) Voor het maken van een emulsie wordt Polyglyceryl-3 Polyricinoleate samen met de vetfase tot 75-80°C verwarmd tot alles gesmolten is. Bij gebruik van vloeibare vetten is verwarmen niet nodig.*
2) Voeg het water (met dezelfde temperatuur!) langzaam en onder voortdurend roeren toe aan de vloeibare vetfase.
3) Roer tot een homogene massa ontstaat en deze volledig afgekoeld is.
4) Werkzame stoffen en etherische oliën kunnen toegevoegd worden als de emulsie helemaal is afgekoeld.
5) Roer tot slot nog even stevig door, dit verhoogd de stabiliteit.
Aanvankelijk zijn de emulsies dun vloeibaar maar door het homogeniseren wordt het dikker.

*Om crèmes te maken moet er een kleine hoeveelheid verdikker worden toegevoegd aan de vetfase. Verdikkers zijn vetten met een hoog smeltpunt en een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren. Deze verdikkers zijn daardoor vast bij kamertemperatuur en zullen emulsies stevig maken. Voorbeelden van verdikkers zijn wassen, boters of cetylalcohol.
Let wel op dat bij een te hoog gehalte aan verdikkers herkristallisatie kan optreden. Dit resulteert in kleine vaste deeltjes in de emulsie. 

Verschil Lysolecithine en fluid-lecithine
Polyglyceryl-3 Polyricinoleate kan voor dezelfde soort emulsies gebruikt worden als Lysolecithine en Fluid-lecithine. Emulsies zijn echter nog makkelijker en sneller gevormd. Daarnaast kunnen met Polyglyceryl-3 Polyricinoleate uitsluitend water in olie W/O emulsies gemaakt worden. Badolie maken met Polyglyceryl-3 Polyricinoleate is niet mogelijk. Emulsies met Polyglyceryl-3 Polyricinoleate trekken opvallend snel door in de huid.

Conservering:
Bij W/O-emulsies biedt het type emulsie een zekere mate van bescherming tegen ziektekiemen; de waterdeeltjes zijn omgeven door vet en hebben daardoor geen direct contact met zuurstof uit de lucht. De emulsie kan echter gaan “zweten” en heeft daardoor de neiging te gaan schimmelen. Alcohol kan o.a. gebruikt worden om deze schimmelvorming tegen te gaan. Het is dan wel belangrijk om vóór het emulgeren de alcohol aan waterfase toe te voegen en dan snel te werken. Zo kan de alcohol niet volledig vervliegen. 

Dosering:
Lotions: 2-3%,
Crème: 3-5%,
Zonnebrandlotion (waterproof): 5%,

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    ✓Kwaliteit ✓Service ✓Ervaring sinds 1962 Verbergen