Natriumalginaat

Artikelnummer: 16006
Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: ca. 1-2 werkdagen

INCI:
Algin

Herkomst:
Plantaardig

Beschrijving:
Alginaat (en alginezuur) wordt gewonnen uit de celwanden van zeewier en diverse bruine zeealgen gewonnen. Uit dit extract wordt polysacharide als calciumzout of alginezuur neergeslagen. Alginezuur zelf is niet oplosbaar in water, maar heeft wel zwelvermogen. Natriumalginaat is wel in water oplosbaar. Alginezuur kan twee tot driemaal zijn gewicht aan water binden en is daardoor een effectieve verdikker / gelbinder. Door toevoeging van calciumzouten zoals calciumchloride of door verzuring dikken alginaatoplossingen nog verder in. 
Natriumalginaat wordt gebruikt om emulsies extra stabiel te maken (zodat ze minder snel uit een vallen in water en olie) of om cosmetica consistentie (dikte) te geven. Daarnaast vermindert het in emulsies vochtverlies uit de huid en voorkomt het een 'glijeffect' tijdens het aanbrengen.
Gel met natriumalginaat is sterk aan bederf onderhevig, gebruik daarom een goed conserveermiddel.

Verwerking:
Natriumalginaat is oplosbaar in water. Echter ontstaan er snel klontjes en het duurt vaak een paar uur voordat de uiteindelijke dikte bereikt is. Er zijn een paar trucjes om dit proces te versnellen.
1) Los op in koud water onder krachtig roeren met behulp van een (staaf)mixer.
2) Los op in heet water en laat kort koken.
3) Dispergeer vooraf in een vloeistof waarin het niet kan verdikken zoals bijvoorbeeld olie, glycerine of alcohol. Voeg daarna het water toe.

Gebruik:
Natriumalginaat wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en als stabilisator voor emulsies in onder andere shampoo, tandpasta, maskers en massageproducten. Daarnaast kan natriumalginaat gebruikt worden in experimenten met polymeren.

Dosering:
0.5-1% als gelbasis en 0.1% als stabilisator in emulsies.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Kwaliteitsproducten - snel geleverd! Verbergen