Guargom

Artikelnummer: 16005
Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: ca. 1-2 werkdagen

INCI:
Cyanopsis Tetragonalba

Herkomst:
Plantaardig

Beschrijving:
Guarmeel, ook wel guargom, bestaat uit de gemalen zaden van de guarplant ofwel Cyamopsis Tetragonoloba. Guarmeel bestaat voor een groot deel uit plantengommen.

Gebruik:
Guargom wordt gebruikt om emulsies extra stabiel te maken (zodat ze minder snel uit een vallen in water en olie) of om cosmetica consistentie (dikte) te geven. Daarnaast vermindert het in emulsies vochtverlies uit de huid en voorkomt het een 'glijeffect' tijdens het aanbrengen. Guargom is sterk aan bederf onderhevig, gebruik daarom een goed conserveermiddel. 

Verwerking:
Guargom is niet pH-waarde gevoelig en oplosbaar in water. Echter ontstaan er snel klontjes en het duurt vaak een paar uur voordat de uiteindelijke dikte bereikt is. Er zijn een paar trucjes om dit proces te versnellen.
1) Los op in koud water onder krachtig roeren met behulp van een (staaf)mixer.
2) Los op in heet water en laat kort koken.
3) Dispergeer vooraf in een vloeistof waarin het niet kan verdikken zoals bijvoorbeeld olie, glycerine of alcohol. Voeg daarna het water toe.

Dosering:
0.5-1.5% in shampoo en douchegel,
0.1-0.3% in emulsies (als stabilisator)
0.2-0.5% voor gezichtsgel (in combinatie met een andere gelvormer). *
*Als stabilisator is een percentage van 0.2 voldoende, voor gels is minimaal 1% nodig. Echter geeft alleen gelvormer guargom in een gezichtsgel verwerkt een onaangenaam huidgevoel. Combineer het daarom met een andere gelvormer zoals xanthaan.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
← Keer terug naar de backoffice    Kwaliteitsproducten - snel geleverd! Verbergen