Tensiden

Een tenside is net als een emulgator een zogenaamde oppervlakte-actieve of grensvlakactieve stof, ook wel surfactant (van surface active agent) genoemd. Het is een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen en zowel een ''waterliefhebbend'' (hydrofiel) als een ''vetliefhebbend'' (hydrofoob) deel bevat. Een vloeistof met een tenside heeft dus een verlaagde oppervlaktespanning waardoor het gemakkelijk grote oppervlakken ofwel schuim kan vormen.

Tensiden hebben verschillende eigenschappen zoals wasactiviteit en schuimvermogen. Elke tenside heeft een aantal van deze eigenschappen maar niet in dezelfde intensiteit. Sommige schuimen beter en andere zijn milder voor de huid. Welke eigenschap een tenside bezit is afhankelijk van zijn lading. Hieronder ziet u 4 hoofdgroepen waar tensiden onder verdeeld kunnen worden.

  • Anionische tensiden zijn negatief geladen basistensiden met goede reinigende en schuimvormende eigenschappen.
  • Kationische tensiden zijn positief geladen en lijken op quats (quaternaire ammoniumverbindingen). Ze maken huid en haar glad en verbeteren de kambaarheid en glans. 
  • Amfotere tensiden zijn (afhankelijk van de pH-waarde) negatief of positief geladen. In een zuur milieu hebben ze kationische eigenschappen en in een alkalisch milieu anionische eigenschappen.
  • Niet-ionische tensiden hebben geen lading. Niet-ionische tensiden zijn zeer mild en zacht voor de huid en werken irritatieverminderend. Ze schuimen zeer goed en worden vaak als co-tenside ingezet.

Bereiding van wasemulsies:

  • Maak wanneer u in olie oplosbare werkzame stoffen (zoals jojoba-olie of geurolie) wilt gebruiken vooraf een papje met lysolecithine (emulgator).
  • Gebruik eventueel wat gelvormer zoals xanthaangum of haarsorft om het te verdikken. Dispergeer (roer) xanthaan vooraf  bovenstaand papje om klontjes te voorkomen. 
  • Roer het papje toe door de tenside.
  • Voor het water (of bloesemwater/ hydrolaat) toe. 
  • Roer rustig om schuim te voorkomen.
  • Voeg Rokonsal (conserveermiddel) toe.
  • Meet de pH-waarde met pH-papier stel deze naar beneden bij met melkzuur.
Aantal weergegeven:
Sorteren op:
INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Bronopol (conserveermiddel) CAS nummer: 68891-38-3 Type t..
€ 7,25 Excl. BTW: € 5,99
INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Bronopol (conserveermiddel) CAS nummer: 68891-38-3 Type t..
€ 3,00 Excl. BTW: € 2,48
INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Bronopol (conserveermiddel) CAS nummer: 68891-38-3 Type t..
€ 105,00 Excl. BTW: € 86,78
INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Bronopol (conserveermiddel) CAS nummer: 68891-38-3 Type t..
€ 27,00 Excl. BTW: € 22,31
Facetenside (1 L) Nieuw
INCI: Aqua, Disodium Laurethsulfosuccinate WAS (wasactieve substantie aandeel): circa 40 % pH..
€ 7,76 Excl. BTW: € 6,41
Facetenside (250 mL) Nieuw
INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Bronopol (conserveermiddel) CAS nummer: 68891-38-3 Type tenside:..
€ 3,00 Excl. BTW: € 2,48
INCI: Coco Glucoside, glyceryl Oleate WAS(wasactieve substantie aandeel): 35% Herkomst: Natuu..
€ 2,44 Excl. BTW: € 2,02
INCI: Cocoamidopropyl Betaine WAS(wasactieve substantie aandeel): 30-40% pH waarde: 5-6 Typ..
€ 7,01 Excl. BTW: € 5,79
INCI: Cocoamidopropyl Betaine WAS(wasactieve substantie aandeel): 30-40% pH waarde: 5-6 Typ..
€ 2,25 Excl. BTW: € 1,86
INCI: Sodium Cocoamphoacetate (and) Glycerin (and) Lauryl Glucosid (and) Sodium Cocoyl Glutamate ..
€ 11,95 Excl. BTW: € 9,88
INCI: Sodium Cocoamphoacetate (and) Glycerin (and) Lauryl Glucosid (and) Sodium Cocoyl Glutamate ..
€ 4,01 Excl. BTW: € 3,31
INCI: decyl glucoside WAS (wasactive substantie) aandeel: 51-55% pH waarde: 11.5-12.5 Type ..
€ 11,50 Excl. BTW: € 9,50
INCI: decyl glucoside WAS (wasactive substantie) aandeel: 51-55% pH waarde: 11.5-12.5 Type ..
€ 95,00 Excl. BTW: € 78,51
INCI: decyl glucoside WAS (wasactive substantie) aandeel: 51-55% pH waarde: 11.5-12.5 Type ..
€ 6,50 Excl. BTW: € 5,37
INCI: decyl glucoside WAS (wasactive substantie) aandeel: 51-55% pH waarde: 11.5-12.5 Type ..
€ 50,00 Excl. BTW: € 41,32