Workshop cosmetica maken

 • Geplaatst op
 • Door Bettine
 • Geplaatst in Workshop
 • 5
Workshop cosmetica maken

Wil je leren hoe je een eigen cosmeticaformule kunt maken? Dan ben je bij Lila aan het juiste adres.

Lila van ’t Hoff-Cosster (57 jaar) is ervaren op het gebied van cosmetica maken en verzorgt individuele workshops. Basiskennis, technieken en praktische vaardigheden komen aan bod. Tijdens de workshop ontwikkel je samen met Lila je eigen crème die aan jouw wensen voldoet. Geen standaard recept maar een unieke formule passend bij jouw huidtype.

 

Waarom ben je begonnen met het geven van workshops?
Mijn belangstelling voor het zelf maken van cosmetica ontstond in 2011. Ik ontdekte dat cosmetische producten soms schadelijke en nutteloze ingrediënten bevatten, die eerder een nadelig dan een verzorgend effect op de huid hebben. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar de mogelijkheid om uit ingrediënten van natuurlijk oorsprong, mijn eigen cosmetica te maken. Cosmetica die de huid op een gezonde manier voedt en beschermt. Al snel bleek dat dit mogelijk was. Ik verdiepte mij gaandeweg in de toepassing en samenstelling van ingrediënten en volgde verschillende cursussen. Ook heb ik me door Bettine van Jojoli laten adviseren en de boekjes ‘Cosmetica maken doe je zelf’ en het Lexicon aangeschaft. Aan het Lexicon heb ik veel gehad en dit naslagwerk gebruik ik nog steeds. Mijn passie is om mensen te leren hoe ze natuurlijke huidverzorgingsproducten op een verantwoorde manier zelf kunnen maken. Ik leer mensen graag de kneepjes van het vak, zodat iedereen zijn eigen hoogwaardige natuurlijke cosmetica kan maken.

 

Heb je tips voor de beginnende zelfmaker?

-Weeg alles en gebruik het liefst een precisie weegschaal met een nauwkeurigheid van 0.1 of liever 0.01 gram.

-Gebruik niet meer dan 1% etherische olie in een recept voor je gezicht. Als het kan weeg ook de etherische olie.

-Gebruik altijd een conserveermiddel.

-Verhit de ingrediënten nooit in de magnetron, maar altijd au bain-marie. Ik gebruik vaak een baby flessenwarmer of een kleine rijstcooker. Beiden erg handig als je ergens werkt waar je geen kookplaat hebt.

 

Welke opleiding heb je gevolgd?

- Natural Skincare Formulation bij School of Natural Skincare

- Organic Skincare Formulation bij Formula Botanica

- Tutor Training Program (workshop begeleider) bij Formula Botanica

- Advanced Diploma in Organic Cosmetic Science

 

Individuele workshop informatie:
Kosten: €49,50 pp
Duur: 2-3 uur
Plaats: Mijnsheerenland, Hoeksche Waard (20 minuten vanaf Rotterdam)
Zin om een workshop te volgen? Mail dan naar: [email protected] of bezoek de website van Lila.

 

Heb je een favoriet cosmeticarecept?
Ja, dat is het recept voor het maken van een bodycréme. Graag deel ik dit recept, de créme is bijzonder goed geschikt voor de droge huid tijdens de wintermaanden.

 

Bodycréme 100 gram

 

Ingrediënten Fase A:
8 gram avocado olie
7 gram macadamia olie
8.5 gram kokosolie
6 gram shea boter
6 gram Lamecreme

Alle bovengenoemde ingrediënten in een bekerglas doen en laten smelten tot maximaal 75 °C.

 

Ingrediënten Fase B:
58 gr gedestilleerd water
Het water in een ander bekerglas verwarmen tot 75 ° C

Als fase A (oliefase) en fase B (waterfase) beide 75 ° C hebben bereikt, voeg je fase B aan fase A druppelsgewijs toe onder voortdurend roeren. Dit mengsel krachtig blijven mengen totdat een emulsie ontstaat. Je kan hiervoor eventueel een staafmixer gebruiken. Als de emulsie tot 40° C is afgekoeld ga je verder naar fase C

 

Ingrediënten Fase C: koelingsfase 40° C
3 gram glycerine
0,3 gram xanthan gum
1 gram D-panthenol
0,5 gram vitamine E
1 gram ronkonsal (conserveermiddel)
0,7 gr ongeveer 10 a 15 druppels etherishe olie
2 druppels melkzuur


Doe de glycerine in een schaaltje en voeg de xanthaan gum toe. Meng het totdat de xanthaan helemaal in de glycerine is opgelost. Voeg dit mengsel toe aan de emulsie en meng het er goed doorheen. Voeg het conserveermiddel en D-panthenol toe en roer goed. Voeg 2 druppels melkzuur toe.

Tip! Maak de glycerine en xanthaan mix van te voren klaar voor fase C.

Reacties

 1. Yvonne Yvonne

  Ik heb een fantastische workshop gehad bij Lila. Wij waren met onze tweetjes en wij hebben samen heerlijk kunnen werken. Ik kon alles vragen wat ik wilde. Lila , is een geweldige vrouw en lerares. Kortom een geslaagde workshop! ☺

 2. Laila Laila

  Met veel plezier heb ik verschillende workshops bij lila gevolgd. Ik heb zelf aangegeven wat ik graag zou willen leren en lila denkt graag mee en de mogelijkheden zijn enorm breed!! Ik heb echt een top ervaring gehad en super veel geleerd. Lila neemt de tijd voor je en legt alles duidelijk uit. Ik kan vanuit mijn ervaring oprecht iedereen aanraden om deze workshop te nemen. Lila je bent een topper bedankt!

 3. Alexandra Kosturova Alexandra Kosturova

  Op donderdag voor workshop om een dagcrème te maken geweest bij Lila. Was gezellig en leerzaam! Lila heeft haar tijd en energie in het uitleg ingestoken. Ze begeleid met een glimlach en passie. Zeker een aanrader voor mensen die zelf cosmetica willen maken.
  Van harte bedankt, Lila.

 4. Yolanda Blue Yolanda Blue

  Ik heb een leuke workshop gevolgd bij Lila. Ik heb heel veel informatie van haar gekregen over het maken van creme. Ik vind het fijn dat ze de workshop 1 op 1 geeft. Hierdoor kreeg ik haar volledige aandacht en kon ik mijn vragen aan haar stellen. Ik geniet nog steeds van mijn zelfgemaakte gezichtscreme. Door het volgen van de workshop wil ik thuis proberen om een keer zelf een creme te maken.

 5. Cristina Popescu Cristina Popescu

  Today I had one of the experiences that worth my time and energy in any way! Lila is an amazing teacher and coach as well. She told me what to do and let me do it all by myself. At the end I have an enormous satisfaction that I made my own face cream, all by myself. How amazing is that? Now I feel more empowered to do it on my own and confidente to use natural product, because I know how to do it! Thank you Lila!

 6. Karin Amsen Karin Amsen

  Ik heb een super workshop gehad bij Lila. Ik was heerlijk alleen en kon zo alles vragen wat ik wilde. En met een fantastische zelfgemaakte wintercreme naar huis gegaan.
  Dit ga ik zeker nog een keer doen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Kwaliteit - voordelig en snel! Verbergen