Gevoelige huid en allergie

Gevoelige huid en allergie

Zelf cosmetica maken kan een uitkomst bieden voor mensen met een gevoelige huid of allergie. We beschrijven wat een elleboogplooitest is en hoe je te werk kunt gaan. Ook geven we een aantal bekende allergenen die je sowieso kunt mijden.

Voor mensen met een gevoelige huid en cosmetica-allergie kan het zelf maken van cosmetica een uitkomst zijn. De meeste cosmetica die in de winkels verkrijgbaar zijn, bevatten een lange lijst ingrediënten, waardoor het moeilijk is te achterhalen welke stof verantwoordelijk is voor bepaalde huidreacties. Bepaal daarom zelf wat je in je cosmetica verwerkt: laat conserveermiddelen, paraffine en parfumoliën achterwege en werk uitsluitend met mooimakers voor de huid in plaats van met mooimakers voor de cosmetica waar je huid niets aan heeft.

 

Gevoeligheid of allergie

Jojoli wordt regelmatig benaderd door mensen met een cosmetica-allergie. Een allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, ofwel allergenen. Vaak is er daarbij sprake van een optelsom: gelijktijdig gebruik van meerdere licht irriterende producten, droge lucht en het hebben van een "gevoelige" huid. Over het algemeen zijn cosmeticaproducten zwakke allergenen. De reactie uit zich in symptomen van milde aard; roodheid, bultjes, lichte zwelling, enige schilfering en jeuk. Uit onderzoek van de afdeling Dermatologie van het VU Medisch Centrum Amsterdam blijkt dat één op de drie mensen een gevoelige huid heeft en één op de tien een huidallergie. Dat is vervelend, maar hoeft gelukkig niet te betekenen dat je helemaal geen cosmetica meer kunt gebruiken. Wanneer je cosmetica maakt, kun je zelf bepalen met welke grondstoffen je werkt en welke je vermijdt.

 

Welke stof is de boosdoener?

Belangrijk is om eerst te achterhalen welke grondstof een allergische reactie veroorzaakt. Dat is een lastige opgave als de producten die je gebruikt veel ingrediënten bevatten. Daarom kun je het beste beginnen met het testen van basisingrediënten zoals plantaardige olie of (planten)boters. Veel van deze oliën zijn puur te gebruiken en werken ook dan al zeer huidverzorgend. In het 'Lexicon van Cosmetische grondstoffen' is te vinden welke grondstoffen puur op de huid gebruikt kunnen worden. Cosmetica op basis van natuurlijke stoffen en planten is het minst irriterend, maar geeft geen garantie voor het uitblijven van een allergische reactie.

 

Vanaf de basis opbouwen

Als je eenmaal weet welke basisingrediënten je goed verdraagt, dan kun je ze verwerken in een basiscrème (olie, emulgator en water), een zalf (olie en een boter) of wasemulsie. In het boekje 'Cosmetica maken doe je zelf!' staan basisrecepten beschreven voor een crème en zalf. Er zijn verschillende samenstellingen mogelijk van crèmes en zalven, dus de kans is groot dat er iets bestaat dat prettig is voor je huid. Wanneer dat gelukt is, kun je steeds meer ingrediënten toevoegen, en blijven testen of de toevoegingen een reactie veroorzaken.

 

Elleboogplooitest

Bij twijfel over gevoeligheid voor bepaalde allergenen kun je professioneel advies inwinnen. Zelf kun je een elleboogplooitest doen. Breng het product tweemaal daags, twee weken lang aan in de elleboogplooi (op een plek van ca. 1x1 cm). De ellenboogplooi is over het algemeen vrij gevoelig, maar het mist vervelend mocht er een reactie optreden. Wanneer er geen reactie optreedt, kan het vrijwel zeker zonder problemen gebruikt worden. Een elleboogplooitest is alleen geschikt voor producten die langere tijd op de huid blijven zoals gezichtscrème, bodylotion en anti-zonnebrandmiddel.

 

Bekende allergenen

Veel voorkomende allergenen zijn:

  • - parfumgrondstoffen
  • - conserveringsmiddelen, waaronder formaldehyde, parabenen, Kathon CG, Euxyl K400 - Lanoline (zalfbestanddeel)
  • - UV-filters (zoals dibenzoylmethanen en bezophenonen)
  • - Cocamidopropyl betaïne (schuimmaker in shampoos en badproducten).


Minder frequent voorkomende allergenen zijn:

  • - Propyleenglycol
  • - Antioxydantia (BHA, BHT)
  • - Colofonium
  • - Phenylsalicylaat
  • - Propolis (natuurlijk ingrediënt gemaakt door bijen)
  • - Arnica montana (plantenextract)
  • - Kleurstoffen

 

Bij het vermoeden van een gevoeligheid of allergie kun je deze stoffen dus het beste als eerste mijden.

 

Bronnen: Nederlandse Cosmetica Vereniging, Huidarts.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    ✓Kwaliteit ✓Service ✓Ervaring sinds 1962 Verbergen