Natuurlijk of synthetisch?

Wat verstaat Jojoli onder de herkomst van een grondstof? Want uiteindelijk zijn
alle grondstoffen te herleiden tot een natuurlijke bron.

Natuurzuiver

Natuurzuivere grondstoffen zijn zuiver plantaardige grondstoffen, waarbij geen
of minimale nabewerking nodig is om ze te verkrijgen. Voorbeelden zijn kruiden,
geperste plantenoliŽn (zonder verhitting), plantenboters, kruiden en etherische oliŽn.

Natuurlijk 

Producten die Jojoli als natuurlijk vermeldt staan zo ook als betreffende grondstof
op de positieve stoffenlijst van het BDIH keurmerk aangemerkt, een onafhankelijk
internationaal keurmerk voor natuurcosmetica. Op deze lijst kunnen fabrikanten en zelfmakers grondstoffen terugvinden die door het BDIH keurmerk zijn toegestaan voor gebruik in natuurcosmetica. Vanzelfsprekend natuurzuivere grondstoffen (zoals plantaardige oliŽn en kruiden) zijn in deze lijst achterwege gelaten. 

Plantaardige basis

Deze grondstoffen zijn niet opgenomen in de BDIH positieve stoffenlijst maar worden door Brigitte Brautigam, auteur van het Lexicon van Cosmetische Grondstoffen, wel als plantaardige basis bestempeld, zoals bijvoorbeeld plantenzepen. Deze (cosmetica)grondstoffen komen tot stand door nabewerking van een plantaardige basis met (soms ook synthetische) toevoegingen.

Natuuridentiek

Ook natuuridentieke stoffen (zoals bepaalde geuroliŽn) zijn met een door de mens ontwikkeld chemisch proces tot stand gekomen. De molecuulstructuur van natuuridentieke stoffen is echter (nagenoeg) gelijk aan de molecuulstructuur van de natuurlijke variant. 

Synthetisch

Synthetische grondstoffen zijn kunstmatig door de mens gemaakt, door middel van chemische processen. 
Veelvoorkomende synthetische grondstoffen op ingrediŽntenlijsten van cosmetica in de winkel zijn parfum, paraffine, parabenen, PEG en zonnefilters. Deze stoffen hebben bepaalde voordelen, namelijk een goede geur, mooie kleur, (extreem) lang houdbaar en goedkoop. Daarnaast worden ingewikkelde namen bedacht voor grondstoffen die de fabrikant liever niet prijs geeft. Maar zijn deze stoffen ook daadwerkelijk goed voor uw huid? Vaak hebben deze stoffen weinig toegevoegde waarde en kunnen op langere termijn zelfs schadelijk zijn. Veel synthetische zonnefilters zijn volgens onderzoek van het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit van Zurich zelfs mogelijk schadelijk voor de gezondheid.